Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ κου ΛΑΪΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Ίλιον 30/1/2012

Αγαπητοί μας μαθητές, συνάδελφοι και γονείς. Αρχικά θέλω να ευχηθώ σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ.
Το 2012 να είναι καλύτερο, γεμάτο υγεία και φώτιση. Αυτή τη φώτιση, μας την δίνει το σχολείο, οι γονείς μας και η εκκλησία.
Αυτή τη φώτιση παίρνουμε κάθε χρόνο και από τους τρεις Ιεράρχες: τον Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

30 Ιανουαρίου λοιπόν, είναι η γιορτή των ελληνικών Γραμμάτων, της Ορθόδοξης Ελληνικής Παιδείας. Γιορτή όλης της σπουδάζουσας νεολαίας και των διδασκάλων αυτών, γιορτή ξεχωριστή και μοναδική.

Γαλουχημένοι με τα βαθιά νοήματα της θρησκείας και άριστοι γνώστες της αρχαίας ελληνικής σοφίας, συνδύασαν τις γνώσεις τους αυτές και προσέφεραν τις πρώτες βάσεις στη διαμόρφωση της ελληνοχριστιανικής παιδείας και του ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

Ο Μέγας Βασίλειος (Νεοκαισάρεια Καππαδοκίας 329μ.Χ.) άφησε σε μας τους νεότερους, ένα τεράστιο έργο που σήμερα έχει μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στη νεολαία και στην ελληνοχριστιανική μόρφωση. Έγραψε πολλές επιστολές, όπου εκεί διαπιστώνεται το ήθος του, η ειλικρίνειά του, ο ψυχικός του πλούτος και η αγάπη του για κάθε άνθρωπο.
Τα λόγια του και τα γραπτά του είχαν πολλές φορές επίκεντρο τα παιδιά. Μίλησε για το μάθημα το οποίο πρέπει να γίνεται σε ευχάριστο περιβάλλον, αλλά και τη σωστή συμπεριφορά των μαθητών σε κάθε στιγμή της ζωής τους.
Ποιος μπορεί όμως να παραλείψει την περίφημη "Βασιλειάδα", όπου εκεί ίδρυσε νοσοκομεία ορφανοτροφεία, γηροκομεία και κάθε είδους φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Δίπλα στο Βασίλειο ανδρώθηκε και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος(Ναζιανζός Μικράς Ασίας 329 μ.Χ.), ο οποίος υπήρξε παράδειγμα μετριοφροσύνης, ειλικρίνειας και ευθύτητας. Απ΄αυτά τα στοιχεία διακρίνονται τα ποιήματά του, τα οποία φθάνουν συνολικά στα 408 και απλώνονται σε 17.000 στίχους.
Οι απόψεις του και οι ιδέες του για την παιδεία είναι πολύ σημαντικές. Θεωρεί την παιδεία "πρώτον αγαθόν" για κάθε άνθρωπο και επιτίθεται σε εκείνους που θέλουν να επιβάλλουν την αμάθειά τους.

Τέλος, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος (Αντιόχεια Συρίας 347μ.Χ.), ήταν έξοχος ρήτορας και συγγραφέας.
Είχε μια πρωτοφανή και υπέροχη ευγλωττία για την οποία ονομάστηκε τιμητικά Χρυσόστομος.
Καταπολέμησε τη φιλαργυρία και την πλεονεξία. Κατέκρινε τους πλούσιους
της εποχής του, επειδή έκαναν κακή χρήση του πλούτου τους, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της Αντιόχειας πεινούσε και πλήθος ζητιάνων περιφέρονταν στους δρόμους.
Τα συγγράμματά του διακρίνονται για την ποιότητά τους, αλλά κυρίως για τους παιδαγωγικούς τους στόχους.
Έλεγε χαρακτηριστικά: "τα παιδιά δεν χρειάζονται ακριβά ρούχα και χρυσαφικά, αλλά σωστή διαπαιδαγώγηση και σωστά διδάγματα".

Παρόλο που ο καθένας τους έχει την ιδιαίτερη εορτή του μέσα στο έτος, εντούτοις από το 1100 επί αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού, καθιερώθηκε να εορτάζονται και οι τρεις μαζί, γιατί μαζί αγωνίστηκαν για την διάδοση της χριστιανικής πίστης και των ελληνικών γραμμάτων. Το 1842 το Πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε αυτή την ημέρα ως εορτή της παιδείας και των γραμμάτων.

Έχοντας τους τρεις Ιεράρχες ως παράδειγμα και πρότυπο, μπορούμε κι εμείς να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και να κατακτήσουμε τη γνώση. Τη γνώση όμως αυτή να την χρησιμοποιήσουμε σωστά και για μας τους ίδιους,αλλά και για τους συνανθρώπους μας για μια καλύτερη κοινωνία.

Τέλος, με τη μικρή αυτή επιστολή θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους και τον κ. Διευθυντή για την ομόφωνη στήριξή τους στο πρόσωπό μου για τη θέση του υποδιευθυντή. Γνωρίζοντας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις αυτής της θέσης, θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος αυτής της εμπιστοσύνης. Είμαστε σ΄ένα πάρα πολύ καλό και ιστορικό σχολείο και στόχος μας είναι να γίνει ακόμη καλύτερο.

ΖΗΤΩ ΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ!!!!!


Σας ευχαριστώ,
Παναγιώτης Γ. Λάιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου